Bloggat av Linda bakkman

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare.

Här på MittVal.se bloggar hon om det senaste inom kost och näringslära. På ett pedagogiskt och inspirerande sätt redogör hon för hur mat och näring påverkar vår hälsa, vårt välbefinnande och våra prestationer.


Kategorier: Alla , Äldre , Näring , Kvinna , Hälsa , Graviditet och amning Linda Bakkman

D-vitamin är viktigt livet igenom

Idag blir vår älskade lille son fyra veckor! Dagen till ära är det dags att introducera AD-droppar. Vitamintillskottet skall ges i form av 5 droppar på en sked varje dag till dess att han fyller två år (efter att han fyllt ett år gör man uppehåll på sommarmånaderna). Läs mer

Kategori: Alla Linda Bakkman

Sensommaren är de nyttiga kräftornas och surströmmingarnas tid!

Augusti är kräft- och surströmmingsskivornas tid. Havets läckerheter, som är förenade med en rad traditioner för oss svenskar, är dessutom intressanta ur näringssynpunkt. Läs mer

Kategorier: Alla , Prestation Linda Bakkman

OS-medaljer kräver rätt kost

OS i Peking har dragit igång och kampen om medaljerna. Sverige har i skrivande stund redan tagit två silvermedaljer i cykling genom Emma Johansson och Gustav Larsson! Läs mer

Kategorier: Alla , Äldre , Prestation , Hälsa Linda Bakkman

Bättre rund och vältränad än smal och otränad

Vår kroppsvikt har stor betydelse för vår hälsa. Risken för sjukdom är lägst om man är normalviktig. En stor Amerikansk studie av 2600 män över 60 år visar att individer med högt BMI (body mass index) löpte en kraftig ökad risk att dö under den studerade perioden 1979-2001. Läs mer

Kategori: Alla Linda Bakkman

Sommarens glass kräver att vi aktiverar oss!

Visst kan du unna dig en glass i sommar. Läs mer

Kategorier: Alla , Mat , Kvinna , Hälsa , Graviditet och amning Linda Bakkman

Myter och Sanningar om Järn

Påstående 1: Spenat, persilja och broccoli innehåller mycket järn. Sanning: Spenat, persilja och broccoli innehåller visserligen mer järn än andra växter men de är betydligt sämre järnkällor än kött. Läs mer

Kategori: Alla Linda Bakkman

Sockerinnehåll är inte detsamma som tillsatt socker!

Att deklarera vad en produkt innehåller är en självklarhet, men vad innebär märkningen? Exemplet ”inget tillsatt socker” är ett tydligt exempel på en otydlig deklaration. Läs mer

Kategorier: Alla , Äldre , Mat Linda Bakkman

Matpriserna har ökat men är fortfarande historiskt låga

Idag rapporterar flera medier att det blivit dyrare att äta. Läs mer

Kategori: Alla Linda Bakkman

Efterfrågan på ekologisk mat ökar liksom försäljningen av kosttillskott

Vår hälsomedvetenhet ökar liksom oron över att man kanske inte får i sig allt man behöver. Förtroendet för förädlade och industrialiserade livsmedel från utarmade jordar är lågt vilket ökar efterfrågan på ekologiskt producerad mat Läs mer

Kategorier: Alla , Prestation Linda Bakkman

Mat för resultat

Det är skillnad på att träna för att äta och att äta för att träna! För många är träningen bara ett nödvändigt ont för att hålla vikten. Läs mer