Frukostfavoriter

Finns det något godare än nybakat bröd till frukost? Om du rör ihop degen kvällen innan (behöver inte ens knådas) så kan du grädda dem direkt när du vaknar. Och visst känns det bra att börja dagen med en fräsch och lagom syrlig smoothie maxad med näring!

Kategori: Näring

Här kommer recept på två frukostfavoriter som definitivt gör succé och ger bra förutsättningar för en dag i rörelse! Dessutom gör du dem klara på nolltid!

Kalljästa valnötsfrallor

25g jäst (1/2 paket)

2 dl Fullkornsdinkel

11 dl vetemjöl

2-3 tsk salt

100 g valnötter

På kvällen: Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt 6 dl fingerljummet vatten så att jästen löser sig. Rör ner mjöl, salt och valnötter. Arbeta degen med en trägaffel. Degen ska vara lös. Täck bunken med plastfolie. Ställ degen kallt över natten.

På morgonen: Häll ut degen på mjölat bakbord och strö lite mjöl över den. Dela degen i 24 jämnstora bitar. Lägg bröden på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader. Medan ugnen blir varm så låter du bröden jäsa under bakduk (ca 20 minuter). Grädda i 250 grader i cirka 12 minuter. Servera.

Grön Ingefärssmoothie

1 dl fryst mango eller ananas
3 st kiwis
1 dl äppeljuice
3 tsk hackad ingefära
½ lime
1-2 tsk honung
1 kvist Mynta

Mixa allt med stavmixer och dekorera med lite mynta. Klart. Servera!


Bloggat av

Linda Bakkman

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!