Kirskålsomelett

Ett svårutrotat ogräs i trädgården som kan användas som spenat eller andra gröna bladgrönsaker. Den kan ätas både färsk och tillagad. Om du vill äta den färsk så välj helst de späda bladen. Använd kirskål istället för spenat eller nässlor i en soppa, istället för spenat i din smoothie eller som nedan som fyllning i en omelett. Näringsrikt, enkelt och snabbt. Mer klimatsmart än att välja det som växer vilt, naturligt rikligt och som sällan tas tillvara finns väl knappast heller. Glad sommar!

Kategori: Näring
Kirkskål

3 ägg
2 msk vispgrädde
salt
malen svartpeppar
olivolja eller smör att steka i
en näve kirskål
50 g fetaost

Blanda ägg, grädde, salt och peppar i en skål. Vispa lätt med en gaffel så att allt blandar sig. Hetta upp smör i en stekpanna. Häll i omelettsmeten, låt den stelna långsamt över svag värme. Lägg ner kirskålsblad och smulad fetaost i omeletten när den fortfarande är krämig på ovansidan. Låt den glida över på en tallrik och vik den på mitten.


Bloggat av

Linda Bakkman

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!

Om du som jag fortfarande vill äta kött men vara en medveten köttkonsument och välja med omsorg. Vilket ska du då välja?.

Finns det något godare än nybakat bröd till frukost? Om du rör ihop degen kvällen innan (behöver inte ens knådas) så kan du grädda dem direkt när du vaknar. Och visst känns det bra att börja dagen med en fräsch och lagom syrlig smoothie maxad med näring!