Oemotståndliga magnesiumbars

Pumpakärnor, torkade aprikoser, choklad, kakao, snabbkaffe och hasselnötter har det gemensamt att de innehåller mycket magnesium. Här samsas de i en extremt god energibar! Ditt magnesiumintag kommer garanterat att vara högt när du fått smak för dessa! En bit ger dig en tredjedel av ditt rekommenderade dagliga magnesiumintag.

Magnesiumbar

Recept på magnesiumbar

6-8 bitar. Totalt 620 mg magnesium, dagsbehovet ligger på ca 300 mg (280 mg för kvinnor och 350 mg för män).

1 dl pumpakärnor (ca 60 g)
1 dl torkade aprikoser (ca 60 g)
1 dl hasselnötter (ca 60 g)
1 dl havregryn
1 msk kakao
½ msk snabbkaffe
1 msk honung
2 äggvitor
40 g mörk choklad (70 %)

Sätt ugnen på 125 grader. Hacka hasselnötter och aprikoser. Blanda pumpakärnor, aprikoser, hasselnötter, havregryn, kakao och snabbkaffe. Häll i honung och knäck i 2 äggvitor. Blanda till en kletig massa (påminner lite om chokladbollssmet) och tryck ut i en ugnsform som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Ringla över barsen. Låt svalna och kyl innan du skär i bitar. Perfekt att ta med till skidbacken eller skidspåret!

Läs Lindas tidigare inlägg om magnesium ->

Läs Lindas tidigare inlägg om C-vitamin ->


Bloggat av

Linda Bakkman

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Havremjölk, mandelmjölk eller kokosmjölk? Allt fler väljer växtbaserade alternativ till mjölk. Fungerar det att byta ut den vanliga mjölken till vegetabiliska alternativ? Läs om näringsmässiga effekter.

Vi svenskar dricker 3,5 koppar om dagen. Bara i Finland dricker man mer. Är det skadligt? Eller är det rent av bra och till och med prestationshöjande? Och hur är det med den påstådda vätskedrivande effekten? I dagens blogginlägg bjuder jag på lite fakta om en av våra mest älskade drycker och stimulantia.

Jag följer upp förra blogginlägget, där du kunde lära dig mycket om folat och hur svårt det är att få i sig, med ett folatrikt lunchtips.