Oemotståndliga magnesiumbars

Pumpakärnor, torkade aprikoser, choklad, kakao, snabbkaffe och hasselnötter har det gemensamt att de innehåller mycket magnesium. Här samsas de i en extremt god energibar! Ditt magnesiumintag kommer garanterat att vara högt när du fått smak för dessa! En bit ger dig en tredjedel av ditt rekommenderade dagliga magnesiumintag.

Magnesiumbar

Recept på magnesiumbar

6-8 bitar. Totalt 620 mg magnesium, dagsbehovet ligger på ca 300 mg (280 mg för kvinnor och 350 mg för män).

1 dl pumpakärnor (ca 60 g)
1 dl torkade aprikoser (ca 60 g)
1 dl hasselnötter (ca 60 g)
1 dl havregryn
1 msk kakao
½ msk snabbkaffe
1 msk honung
2 äggvitor
40 g mörk choklad (70 %)

Sätt ugnen på 125 grader. Hacka hasselnötter och aprikoser. Blanda pumpakärnor, aprikoser, hasselnötter, havregryn, kakao och snabbkaffe. Häll i honung och knäck i 2 äggvitor. Blanda till en kletig massa (påminner lite om chokladbollssmet) och tryck ut i en ugnsform som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Ringla över barsen. Låt svalna och kyl innan du skär i bitar. Perfekt att ta med till skidbacken eller skidspåret!

Läs Lindas tidigare inlägg om magnesium ->

Läs Lindas tidigare inlägg om C-vitamin ->


Bloggat av

Linda Bakkman

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Det finns en enorm tillfredställelse i att själv driva upp det man lägger på tallriken. Salladen är både god och dekorativ men för att det skall bli någon näring att tala om måste du välja rätt sort. Det är stora näringsmässiga skillnader mellan sorterna.

Ett svårutrotat ogräs i trädgården som kan användas som spenat eller andra gröna bladgrönsaker. Den kan ätas både färsk och tillagad. Om du vill äta den färsk så välj helst de späda bladen. Använd kirskål istället för spenat eller nässlor i en soppa, istället för spenat i din smoothie eller som nedan som fyllning i en omelett. Näringsrikt, enkelt och snabbt. Mer klimatsmart än att välja det som växer vilt, naturligt rikligt och som sällan tas tillvara finns väl knappast heller. Glad sommar!

För alla som precis som jag älskar choklad. Oftast innebär det att jag äter en ruta mörk choklad till kaffet efter middagen. Men ibland vill man ha mer. När chokladsuget är intensivt är det bra att kunna göra något snabbt som inte ger en massa tomma kalorier. Denna kladdkaka tar 3 minuter att slänga ihop. Och innehåller vare sig socker, mjöl eller smör.