Oemotståndliga magnesiumbars

Pumpakärnor, torkade aprikoser, choklad, kakao, snabbkaffe och hasselnötter har det gemensamt att de innehåller mycket magnesium. Här samsas de i en extremt god energibar! Ditt magnesiumintag kommer garanterat att vara högt när du fått smak för dessa! En bit ger dig en tredjedel av ditt rekommenderade dagliga magnesiumintag.

Magnesiumbar

Recept på magnesiumbar

6-8 bitar. Totalt 620 mg magnesium, dagsbehovet ligger på ca 300 mg (280 mg för kvinnor och 350 mg för män).

1 dl pumpakärnor (ca 60 g)
1 dl torkade aprikoser (ca 60 g)
1 dl hasselnötter (ca 60 g)
1 dl havregryn
1 msk kakao
½ msk snabbkaffe
1 msk honung
2 äggvitor
40 g mörk choklad (70 %)

Sätt ugnen på 125 grader. Hacka hasselnötter och aprikoser. Blanda pumpakärnor, aprikoser, hasselnötter, havregryn, kakao och snabbkaffe. Häll i honung och knäck i 2 äggvitor. Blanda till en kletig massa (påminner lite om chokladbollssmet) och tryck ut i en ugnsform som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Ringla över barsen. Låt svalna och kyl innan du skär i bitar. Perfekt att ta med till skidbacken eller skidspåret!

Läs Lindas tidigare inlägg om magnesium ->

Läs Lindas tidigare inlägg om C-vitamin ->


Bloggat av

Linda Bakkman

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!