Äppeltider

Äppeltider

Träden i trädgårdarna runt omkring fullkomligt bågnar av äpplen och doften känns på lång väg. Få saker smakar så gott som att äta ett nyskördat Ingrid-Marie.

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

Jag har kokat en rejäl gryta med lättsockrat äppelmos för att kunna fortsätta njuta resten av året. Äpplen gör sig också bra i paj och sallader.Det svenska äpplet har en långsam mognadsprocess på grund av kyliga nätter. Det bidrar till att göra äpplet näringsrikt. Det är framförallt skalet som är rikt på polyfenoler och flavonoider, som visat sig ha en skyddande effekt mot en rad cancerformer.

En polsk studie visar att risken för tarmcancer minskar med hela 50% bland dem som äter mer än ett äpple om dagen jämfört med dem som sällan eller aldrig konsumerar äpplen.Äppelkonsumtionen varierar kraftigt beroende på geografi (=tillgång?), kön och ålder. En alldeles färsk studie, även den från äppellandet Polen, visar att bland sju undersökta europeiska länder är äppelkonsumtionen högst i Polen.

Hela 55% av polackerna uppger att de äter minst 5 äpplen i veckan. Bland spanjorerna är det bara 23% som äter så mycket äpplen. Kvinnor förefaller, oavsett ålder, konsumera mer äpplen än män och äldre äter mer äpplen än yngre."An apple a day keeps the doctor away".


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!