Avokadon mognar snabbt tillsammans med äpplen

Avokadon mognar snabbt tillsammans med äpplen

Säkert har du varit med om att med bara ett par dagar kvar till middagen du planerar så finns det bara hårda, omogna avokados att få tag på i affären.

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

Lugn, om du placerar dem i en plastpåse tillsammans med äpple, banan eller tomat så kan den hinna mogna färdigt.Frukt och grönsaker förändras i olika utsträckning och olika snabbt i fruktskålen. När det gäller mognadsförloppet delas frukt och grönt in i klimakteriska och icke-klimakteriska.Klimakteriska frukter (så som banan, nektarin, tomat, avokado, mango, plommon och äpple) utsöndrar etylen som gör att frukten mognar snabbt, men den har även mycket kort hållbarhet.

Färgen djupnar och de blir sötare i smaken eftersom sockerinnehållet ökar även efter att de skördats. Som ett exempel så är glykemiskt index (det blodsockersvar man får när man äter) högre i en mogen banan än i en omogen.Mogna frukter blir lätt stötta och mosiga. Därför är det vanligt att odlare skördar tidigt, innan frukten hunnit mogna, för att den skall klara transport och lagring bättre.

Av etylenutsöndring mognar sedan frukten snabbt och blir söt, mjuk, färgrik och därmed attraktiv att köpa och äta. Tipset med etylen kan man använda själv hemma genom att påskynda mognaden hos en frukt eller grönsak med hjälp av en annan klimakterisk frukt eller grönsak. Icke-klimakteriska frukter och grönsaker (så som citrusfrukter och jordgubbar) däremot mognar långsamt efter skörd. Dessa frukter blir inte sötare ju längre de ligger. Att plocka bleka jordgubbar och hoppas på att de skall smaka bra dagen därpå är därför ingen bra idé.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!