Bästa metoden för viktminskning behöver inte nödvändigtvis vara den som ger störst viktminskning

Bästa metoden för viktminskning behöver inte nödvändigtvis vara den som ger störst viktminskning

Så var det dags igen. Olika metoder jämförs med avseende på vilken som är bäst för viktminskning.

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

Svenska Dagbladet framhålls idag GI-metoden som den bästa. I nästan alla dessa studier innebär ”bäst för viktminskning” den som genererar störst procentuell eller absolut (antal kg) viktminskning. Den självklara infallsvinkeln tycks många, framförallt media, anse. Jag tycker ofta att en viktig aspekt glöms bort, nämligen hur sannolikt det är att man lyckas fullfölja dieten/metoden. Jag vågar påstå att de flesta dieter fungerar för viktminskning, förutsatt att man håller sig till dem.

Intressant vore därför att se antal avhoppare respektive fullföljare i varje grupp. Jag tror vi måste sluta leta efter EN universalmetod för viktminskning. Vi går upp i vikt av olika anledningar, därför är det osannolikt att en metod skulle vara bäst för ALLA när det gäller att gå ner i vikt.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!