Barn äter mer grönsaker och mindre godis

Barn äter mer grönsaker och mindre godis

En färsk undersökning av svenska skolbarns matvanor visar att konsumtionen av frukt och grönt ökar, samtidigt som det konsumeras mindre läsk och sötsaker.

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

Det är en positiv trend, men flera resultat i undersökningen är fortfarande beklämmande.Undersökningen, som omfattar ca 4 000 skolelever i årskurs fem, sju och nio, presenteras av Statens folkhälsoinstitut under satsningen ”Ett friskare Sverige”.

Även om man alltså anar förbättringar sedan den senaste revisionen för fyra år sedan så är det lång väg kvar att gå. Bara var tredje sjundeklassare äter grönsaker varje dag och var femte 15-åring äter godis och choklad dagligen eller nästan dagligen.Ta del av undersökningen på Folkhälsoinstitutets hemsida.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!