Ceviche på lax och mango

Ceviche på lax och mango

Fräscht och vårigt recept - på buffébordet eller som förrätt

Fisk är rik på flera av de näringsämnen vi generellt får i oss för lite av. Så som D-vitamin och selen. Fet fisk (lax, sill, strömming) är dessutom rik på de så viktiga omega-3 fettsyrorna. Rekommendationen är att både barn och vuxna bör äta 2-3 portioner fisk eller skaldjur i veckan. Det är en rekommendation som bara efterlevs av en tredjedel av befolkningen.

Många lever med föreställningen att det är svårt och krångligt med fisk. Och alla har vi ju gjort misstaget att beställa in en dagens fisk där vi besviket konstaterat att det var en torr och tråkig anrättning.

Egentligen kan fisk vara väldigt enkel och snabb mat. Både fisk och skaldjur har maximalt några minuters tillagningstid och är lämpligt för vardagsmiddagarna som skall gå undan. Det finns dessutom väldigt andra sätt att ”tillaga” fisk än att steka, koka och grilla. Fiskprotein är känsligt vilket också gör det lämpligt att bereda på olika sätt. Eller inte alls (som i sushi). Viktigt att alltid ha färska och fräscha råvaror naturligtvis.

Lax passar ju som bekant utmärkt att både grava, rimma och röka. Och i Sverige är vi ju vana att lägga in sill i ättika och vinäger. Att salta, syra och grava är ursprungligen metoder för att bevara och konservera maten snarare än att tillaga dem. Men idag, med mer raffinerade metoder för konservering, blir de lite festliga inslag i vår kost. I Peru är Ceviche en traditionell fiskrätt där färsk vit fisk marineras med lime och kryddas med chili och koriander. Här är en variant med lax och mango. Kanske lämplig som förrätt till Valborg!?

Recept på ceviche - Förrätt eller smårätt till 4 personer

300 g färsk lax
100 g frusen mango
½ gurka
½ rödlök
½ röd chili
2 lime
1 kruka koriander
Salt

Frys in laxen (Obs färsk lax av bra kvalitet, meddela i fiskdisken att du skall syra den) minst ett dygn innan och låt sedan tina i kylskåp.

Skär den upptinade laxen i små tärningar. Blanda med skal och saft från limen (2st). Låt stå i kylskåp i en timme (fisken tillagas av syran från limen). Förbered undertiden resten av ingredienserna.

Hacka mango, gurka, rödlök, chili och koriander. Blanda ner allt hackat med laxen när det återstår 30min till servering så att smakerna hinner dra till sig. Smaka av med salt.

Servera i små glas eller skålar.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!