Det näringsrika julbordet

Det näringsrika julbordet

Under julen har vi goda förutsättningar att få i oss näringsrik kost. Mycket av julmaten är fylld av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

KATEGORI: Alla , Näring , Mat , Hälsa

Sillen och laxen är full av livsviktiga omega-3 fettsyror, dessutom är de rika på D-vitamin och selen. Brysselkålen, grönkålen och rödkålen är bland de mest näringsrika grönsakerna vi har; fyllda med antioxidanter så som C-vitamin, betakaroten och E-vitamin.

Dessutom rika på K-vitamin, kalcium, kalium och selen. Nötterna innehåller mycket fleromättade fetter, E-vitamin, zink, fosfor och magnesium. Proppade med antioxidanter är också de torkade fikonen liksom apelsinerna och clementinerna. God Jul! Önskar Linda


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!