Enkel och snabb bönpasta

Enkel och snabb bönpasta

En vegetarisk, snabb pastarätt med fullvärdigt protein tack vare kombinationen bönor, vete och ägg.

Vi försöker hitta fler vegetariska alternativ i vardagsmatlagningen hemma hos oss. Kravet är att det skall vara snabbt, enkelt, gott och naturligtvis näringsrikt och mättande. Den här pastan med en sås på vita bönor, soltorkade tomater, parmesan och ruccola fick tummen upp av hela familjen.

Med bönpasta syftar man oftast på pasta som är gjord på bönor istället för vete (om du är nyfiken på pastarätter med bönpasta som bas så skall du hålla utkik i bloggen framöver). Här har jag valt en äggpasta, i form av bred bandpasta, för att maximera näringsutbytet i rätten. Vegetabiliska proteinkällor som baljväxter eller nötter innehåller rikligt med protein, faktum är att även spannmål är en betydande proteinkälla. Vita bönor, som i denna rätt, innehåller lika mycket protein per viktenhet som kött eller fisk.

I de vegetabiliska proteinkällorna är emellertid ofta en aminosyra begränsande för att proteinet skall kunna utnyttjas fullt ut. Proteinet är inte fullvärdigt. Genom att kombinera olika vegetabiliska proteinkällor kan man få fullvärdigt protein i måltiden. Här finns även ägg och ost (båda fullvärdiga) som förstärker ytterligare och denna rätt innehåller därmed, med råge, de proteinmängder som behövs i en lunch eller middag! Dessutom massor av folsyra, magnesium, E-vitamin och andra nyttigheter!

Bönpasta (2 personer)

Äggpasta
Vita stora bönor, 1 förpackning (ca 230 g avrunnen vikt)
Olivolja, 3 msk
Soltorkade tomater (i olja), 8 st
Ruccola, 100 g
Parmesan , riven, ½ dl
Vitlök, 2 klyftor
Salt och peppar
(Halloumi)

Koka pastan (2p) enligt anvisningen på förpackningen.
Häll av bönorna och skölj. Hetta upp bönor, ruccola, soltorkade tomater och pressad vitlök i 1 msk olja (gärna från tomaterna för ytterligare smak).
Mixa bönröran i en bunke tillsammans med riven parmesan och häll på ytterligare 2 msk olja. Blanda med nykokt pasta. Toppa med lite ruccola och tomat och ev stekt halloumi.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!