Färgsprakande råkost

Färgsprakande råkost

En sallad att bygga måltiden kring. Så vacker, festlig, god och näringsrik att du kan servera vad som helst till. Alla kommer ändå bara att minnas salladen! Dessutom är den extremt enkel, det genomgående temat i denna blogg!

Grönsaksdelen av rätten kommer ofta bort och presenteras som ett enkelt tillbehör. ”Serveras med ris och en sallad” står det ofta att läsa i recepten. Ofta kanske det slutar med att man skalar en morot när maten står på bordet och man inser att man borde ha en grönsak också. Eller kanske ännu värre (och vanligare?) det blev ingen grönsak alls!?

Rekommendationen är att äta 500 gram grönsaker och frukt om dagen. Jag brukar säga att det gäller att skilja på dekoration och grönsak. Med dekoration menar jag t ex gurka, rädisa eller isbergssallad. Det smakar gott men tillför egentligen ingenting av värde (mest vatten). Istället bör vi äta blomkålen, vitkålen, morötterna, broccolin, rödbetorna, löken och spenaten. Den här salladen är verkligen dekoration OCH grönsak. Den har alla förutsättningar att tillfredsställa näringsbehov, smaklökar och ögat.

Recept 2 personer

1 polkabeta
1 rödbeta
100 g broccoli
100 g blomkål

2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
1 krm sambal
salt och peppar

3 msk pinjenötter.

Skiva betorna, broccolin och blomkålen med en mandolin eller köksmaskin/matberedare.

Blanda ihop vinägrettdressingen och ringla över.

Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna och strö över.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!