Festlig Frukt- & Bärglass - utan socker

Festlig Frukt- & Bärglass - utan socker

Glass hör våren till! Det behöver vare sig innebära en massa socker och tillsatser eller avancerade glassmaskiner. Bara bär, frukt och grädde! Enkel, näringsrik och god. Som vardagsmat skall vara!

Vid det här laget vet ni att jag inte är någon förespråkare av tabun. Jag delar ogärna in livsmedel i nyttigt eller onyttigt. Att äta nyttigt handlar, enligt mig, om så mycket mer än livsmedelsvalen. Det handlar om tillfällen, mängder, sammansättning och livsstilen i övrigt. När det kommer till socker så tycker jag att det är eftersträvansvärt att begränsa det – för de allra flesta, i synnerhet för lågenergiförbrukare. Anledningen är helt enkelt att det lätt blir mycket energi, som antingen resulterar i viktuppgång eller i att man stoppar i sig för lite av näringsrik mat.

För näringsrikt tycker jag är ett viktigt kriterium. Det viktigaste. Åtminstone tycker jag det skall vara målsättningen med det mesta vi stoppar i oss. Den här färgrika glassen blev en uppskattad efterrätt hemma hos oss en vanlig torsdag. Bara bär, frukt och grädde. Enkel, näringsrik och god! Dessutom tycker jag den ser så festlig ut att man gott kan servera den som dessert på helgmiddagen. Eller varför inte på barnkalaset?

4 portioner frukt- och bärglass

3 bananer
160g frusen mango
160g frusna hallon
160g blåbär
1,5 dl vispgrädde
1 kryddmått lakritspulver (kan uteslutas)
2 kryddmått vaniljpulver

Skiva bananerna och frys in (minst 3h).
Mixa bananskivorna i tre omgångar tillsammans med ½ dl grädde och…
1. Mango
2. Hallon (och lakritspulver)
3. Blåbär och vaniljpulver

Servera direkt!


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!