Fetare mjölk ger smalare barn eller Smalare barn väljer fetare mjölk

Fetare mjölk ger smalare barn eller Smalare barn väljer fetare mjölk

En rad medier rapporterar i dag om en doktorsavhandling från Göteborgs Universitet där man studerat bland annat kostvanor, näringsstatus och kroppssamman-sättning hos 120 åttaåringar.

KATEGORI: Alla , Näring , Mat , Hälsa , Barn

En delstudie visar att de barn som dricker standardmjölk väger i snitt fyra kilo mindre (och har lägre BMI) än de som dricker magrare mjölkvarianter eller annan dryck.Aftonbladet skriver:"Fet mjölk håller barnen smala".

Allt om Mat i samarbete med expressen skriver: "Fet mjölk gav mindre övervikt hos barn". Dietisten som ligger bakom avhandlingen vet inte vad viktskillnaden beror på, men spekulerar i att barn som inte dricker standardmjölk kanske dricker mer läsk istället vilket gör att de väger mer.

Spontant undrar jag: kan det inte vara så att föräldrar till smala barn tenderar att handla fetare produkter medan föräldrar till överviktiga barn väljer låg-fett alternativ? Avhandlingen visar andra intressanta saker. Bland annat hur svårt det är att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Inte ens hälften av åttaåringarna kom upp i rekommenderad daglig dos.

Vidare befäster avhandlingen att vi är konservativa när det gäller våra matvanor. Flera av barnen hade undersökts redan som fyraåringar och studien visade att deras matvanor såg i stort sett likadana ut fyra år senare. Detta belyser hur viktigt det är att grundlägga goda vanor tidigt!


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!