Glutenfri kantarellpaj

Glutenfri kantarellpaj

Säsongens skatter; kantareller och kräftor samsas bra. Denna glutenfria kantarellpaj, med hasselnötter som botten, blev ett uppskattat inslag på kräftskivan. Som goda källor till D-vitamin, folsyra och selen, tre näringsämnen som vi tenderar få i oss alldeles för lite av, så blir kombinationen kantarell, hasselnöt och kräfta inte bara njutbar, utan även värdefull ur näringssynpunkt.

Kantarellerna är riktiga delikatesser, men med över 90 % vatten framstår de som tämligen meningslösa som energi- och näringskällor. Faktum är dock att de är relativt rika på D-vitamin och en av de få vegetabiliska D-vitaminkällor som finns! Dessutom är de rika på kalium och niacin (ett B-vitamin).

Kräftorna i sin tur är i likhet med de flesta animalier rika på protein och B12. De är dessutom mineralrika med gott om selen, zink, fosfor och jod. Med hasselnötter som pajbotten istället för traditionellt vetemjöl höjs näringsvärdet på pajen. Hasselnötter är rika på E-vitamin men även på folsyra och andra B-vitaminer samt magnesium.

Recept på kantarellpaj med hasselnötsbotten

Pajskal

100 g smör
3½ dl hasselnötsmjöl
2 msk vatten
Salt

Fyllning

600 g kantareller
1 gul lök
2 msk smör
150 g riven västerbottenost

Stanning

3 ägg
2 dl mjölk
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Fördela smöret i hasselnötsmjölet med fingertopparna och tillsätt vatten för att få ihop en smidig deg. Salta efter smak. Tryck ut i pajform och nagga pajskalet med en gaffel. Placera i kylskåp i 30 minuter medan du förbereder fyllningen. Riv osten. Finhacka löken. Stek vampen i en torr stekpanna. Tillsätt smöret när vätskan sugits in i svampen. Låt löken fräsa med. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Fyll pajskalet med svampfräs och riven ost. Vispa ihop äggstanningen och häll i pajskalet. Grädda i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och stannat.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!