Grönkålschips och kålrotschips - recept på fredagssnackset

Grönkålschips och kålrotschips - recept på fredagssnackset

Grönkålschips och kålrotschips är så smakrika, goda och krispiga. Dessutom väldigt näringsrika. Och extremt enkla att göra.

På fredagarna är vi många som myser, äter något extra gott och firar att det är helg! Här kommer ett näringsrikare alternativ till chips, popcorn och godis. Grönkålschips och kålrotschips framför filmen eller, som hos oss ikväll, som tilltugg på AWn i väntan på middagen. Dessa chips passar också utmärkt i sallader för krispighet och god smak! Dessutom går de att förbereda. Titta på skillnaden i näringsinnehåll jämfört med vanliga chips!

Grönkålen är rik på förstadium till A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, kalcium, järn och magnesium. Kålroten innehåller massor av folsyra, B-vitaminer och C-vitaminer.

Näringsinnehåll - grönkålschips, kålrotschips och vanliga chips

 

Vanliga potatischips

Grönkålschips

Kålrotschips

Energi (kcal)

248

247

246

Retinolekvivalenter (A-vitamin) (ug)

0

1338

0

Tokoferol (E-vitamin) (mg)

2,6

17,5

1,4

C-vitamin (mg)

9

360

144

Kalcium

14

471

124

Magnesium (mg)

28

90

56

Folsyra (ug)

10

90

310

Järn (mg)

0,9

5,1

0,9

Tabellen visar en jämförelse i näringsinnehåll för ett urval näringsämnen vid 50 g chips. Näringsinnehållet har beräknats från färsk grönkål och kålrot efter att vattnet reducerats.

Recept och tillagning

Värm ugnen till 125 grader

Plåt 1 - kålrotschips

1 kålrot
Olivolja att pensla med
(salt)
Skiva kålroten tunt, använd osthyvel eller matberedare. Lägg skivorna på bakplåtsklädd plåt och pensla med olja. Rosta i ugnen i ca 1½ timme. När du satt in kålroten kan du börja med grönkålen nedan. De skall gärna få färg i kanterna men passa dem så de inte bränns. Låt dem svalna i eftervärmen på ugnen. Salta efter smak och servera.

Plåt 2 - grönkålchips

200 g grönkål
½-1 msk olivolja
(salt)
Repa av bladen från den tjocka ”stammen” på grönkålen. Lägg bladen på bakplåtsklädd plåt och ringla över lite olja. Vänd runt bladen så oljan fördelas. Rosta i ugnen i ca 1 timme så de blir knapriga och krispiga. Växla plats på plåt 1 och 2 vid behov. Låt dem svalna i eftervärmen på ugnen. Salta efter smak och servera.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!