Hungrig nu!

Hungrig nu!

Det skall vara enkelt att äta bra! Vi är många som vill laga god och näringsrik mat från grunden utan en massa tillsatser. Extra bra smakar det om middagen är producerad av råvaror från trakten och som odlats med hänsyn till vår miljö.

KATEGORI: Barn , Alla , Äldre , Kvinna

Det är inte alltid så lätt att få livspusslet att gå ihop… Många efterlyser menyer och inköpslistor när jag undervisar, föreläser, ger kostråd eller bara umgås med nära och kära. Därför vill jag tipsa om hungrig.nu, en sida som sedan i år drivs av Hushållningssällskapens Förbund. Där finner du tips och råd kring mat och matlagning och planering som underlättar både tids- och kvalitetsmässigt.

Du kan bland annat lära dig mer om alla fantastiska svenska råvaror och när det är säsong, dvs då det smakar bäst, är nyttigast och billigast.Planeringen av familjens mat blir enkel med kompletta veckomatsedlar, anpassade efter säsong, med både recept och inköpslista. Smaklig måltid!


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!