Kål - grönsakernas grönsak

Kål - grönsakernas grönsak

Broccoli, brysselkål, vitkål, blomkål… Ett lågt energiinnehåll i relation till sitt väldigt höga näringsinnehåll gör kål till grönsakernas grönsak. Att de dessutom håller sig längre än de flesta andra grönsaker och har en mindre miljöpåverkan än tomat, sallad och gurka gör dem till ett ännu bättre val! Riktigt gott är det också!

Rekommendationen är att vi (vuxna befolkningen) skall få i oss ett halvt kilo frukt och grönt per person och dag – ungefär hälften frukt och hälften grönsaker.  Här gäller det att skilja på grönsak och grön sak! Vanlig isbergssallad innehåller, i likhet med gurka och rädisa, mest vatten och är snarare att betrakta som dekoration. Kål däremot har ett väldigt högt innehåll av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fiber och har i 1000-tals år använts för sina sjukdomsskyddande egenskaper.

Konsumtionsstatistik från jordbruksverket visar att kålen svarar för ca 6 av de ca 45 kilo färska grönsaker vi får i oss per person och år. Kålväxterna innehåller rikligt med C-vitamin, beta-karoten (förstadium till A-vitamin), K-vitamin, folsyra, kalcium, kalium och järn. Dessutom är de rika på en rad antioxidanter som associeras med lägre risk för cancer och inflammation. Kål kan även, på grund av sitt pektininnehåll, verka blodsockersänkande och även sänka det onda LDL-kolesterolet vilket även bidrar till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Vill du maximera hälsoeffekterna så alternera mellan olika kålsorter. Tänk också på att kål, liksom de flesta grönsaker, skall tillagas utan att en massa kokvatten (där de vattenlösliga vitaminerna återfinns) går till spillo. Mitt tips är därför att ångkoka eller woka. Alternativt att utnyttja kålen i soppa eller grytor, då kokvattnet tillvaratas. 


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!