Kalcium-tillskott är till för de som behöver dem
Varannan svensk kvinna över 50 år riskerar benbrott på grund av benskörhet, osteoporos. Det är väl underbyggt att fysisk aktivitet, att avstå från att röka och tillräckligt med kalcium är viktigt för att uppnå och bibehålla ett starkt skelett livet igenom. Som med så mycket annat skall man dock inte överdriva kalciumintaget. Ny svensk forskning visar att medelålders kvinnor som äter väldigt mycket kalcium löper högre risk att dö i förtid.

Vi bör få i oss om ½ liter mejeriprodukter per dag (summan mjölk, fil och yoghurt). Den främsta anledningen till denna rekommendation är att dessa produkter är våra främsta kalciumkällor. En halv liter mjölk/mjölkprodukter täcker 75 procent av vårt dagliga kalciumbehov. De som får i sig dessa mängder kalcium via maten behöver inte kalciumtabletter.
Ett extremt högt kalciumintag, vilket uppges till 1400mg kalcium (motsvaras av 1,2 liter mjölk), innebär en ökad risk för förtidig död i ischemisk hjärtsjukdom skriver Dagens medicin. Kvinnor som däremot hade ett mer normalt intag av kalcium på mellan 600 och 1 400 milligram om dagen hade ingen ökad risk för förtidig död.
Tillskott är viktigt för individer som riskerar att få i sig för lite av olika näringsämnen. Studien aktualiserar emellertid en viktig och tidigare välkänd risk; nämligen att individer som redan har en bra kosthållning är de som är benägna att även ta tillskott (medan de som behöver kanske låter bli).
Ställ dig frågan om du får i dig tillräckligt via kosten. Blir svaret nej så överväg om du kan förändra kosten annars är det motiverat med ett tillskott. Följ då doseringsanvisningen. Mer är inte bättre!
Bloggat av
LINDA BAKKMAN
Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.