Målet är att halvera saltintaget

Målet är att halvera saltintaget

Saltintaget bör begränsas till 5-6 gram per dag, vilket motsvarar ungefär en tesked. Det är hälften av vad vi svenskar i genomsnitt äter.

KATEGORI: Alla , Äldre , Mat , Hälsa

Det salt du använder i matlagningen eller vid bordet står sannolikt för en mindre del av det salt du får i dig. Det mesta av saltet vi får i oss kommer från färdiga produkter så som kött och charkuterier, bröd samt färdigmat. En begränsning av saltintaget kan motverka högt blodtryck vilket i sin tur är betydelsefullt för att minska risken för hjärtinfarkt, stroke och njurskador.

Några tips för att minska saltintaget:Begränsa intaget av halvfabrikat, färdigmat och snacks. Pulversåser, chips, konserver och färdigrätter innehåller mycket salt. Tänk på att även soja och buljong innehåller mycket salt.Hur mycket salt vi vill ha är en vanesak. Minska successivt på saltintaget, salta inte extra och välj inte extrasaltat margarin.

Då skall du se att saltbegäret avtar.Leta efter nyckelhålsmärkning på exempelvis bröd och pålägg – nyckelhålsmärkningen innefattar (utöver reducerat socker- och fettinnehåll samt ökat fiberinnehåll) även ett minskat saltinnehåll.Välj kranvatten istället för mineralvatten.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!