Mat för aktiva utedagar

Mat för aktiva utedagar

Mat smakar bäst utomhus. I synnerhet när man har aktiverat sig. Sportlovet är här och här är några mattips som gör att du kan ge järnet i backen, på isen eller i skogen.

KATEGORI: Barn , Alla , Prestation , Mat

    Grunda med en bra frukost innan du ger dig ut.

•    Planera hela dagen så att du tar med dig alla måltider du behöver för att äta var tredje timme. Trist om du behöver resa hem tidigare eller om krafterna tryter sista timmen för att du inte tagit med dig tillräckligt med mat.

•    Glöm inte vätska. När det är vinter och kallt tenderar vi att underskatta vårt vätskebehov. Minst 3 dl per timme. Gärna varm dryck.

•    När vi aktiverar oss krävs energität mat. Det gör dessutom att det inte blir så tungt att bära. Nötter är ett bra, lättätet och mättande mellanmål. Att maten inte väger för mycket eller genererar mycket skräp är viktigt när man skall bära den ut och hem.

•    Förbered gärna middagen på morgonen eller dagen innan. När man kommer hem brukar man vara mör efter en lång dag. Då är det skönt om det går fort att få bra och god mat på bordet!


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!