Mat för olympier

Mat för olympier

Nedräkningen mot London-OS pågår för fullt. Det återstår 64 dagar. Lassi Karonen, mannen med den högst uppmätta syreupptagningsförmågan i Sverige, beskriver i Svenska Dagbladet om hur viktig kosten är i hans jakt på medalj i sommar. ' En banan, ett glas mjölk och en macka…'. Konstigare behöver det inte vara.

KATEGORI: Alla , Prestation

Läs mer här. En av de största missuppfattningarna jag stöter på kring elitidrottares kostvanor är att den skulle bestå av mycket tillskott och mirakelkurer. Faktum är att elitidrottare är betydligt mindre benägna än motionärer att använda sig av tillskott. Vanlig mat räcker bra. Det är sammansättningen och periodiseringen som är viktig – kosten påverkas om idrottaren är inne i en period av uppbyggnad, vila eller tävling. Ett uppladdningsmål skiljer sig från ett återhämtningsmål osv.

Lassi, och de andra i den svenska OS-truppen, kommer inte att äta sig till medaljer. Däremot är maten en viktig pusselbit som måste till, annars är man chanslös i toppen.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!