Mat för semesterdagar

Mat för semesterdagar

Semester skall gärna innehålla avkoppling, upplevelser, samvaro, sol och god mat. Det är lätt hänt att det blir för mycket av det goda under sommarveckorna. Grillmiddagar, daglig alkoholkonsumtion, glass och strandfika. Lägger man därtill lata dagar i solen så blir det lätt obalans mellan energiintag och energiförbrukning. Ett flertal studier har visat att vi går upp mest i vikt under semestern. Det gäller även barn.

Varma och lediga dagar är det skönt äta ute, gärna något enkelt då ingen vill stå inne i köket. Plocka bär till frukostyoghurten, använd gårdagens middagsrester (till exempel quinoan eller potatisen som blev över) som bas i en sallad, se till att ha en kanna vatten med citron, gurka, eller mynta i kylen om du behöver svalka dig med en dryck.  På bilderna näringsrika sommarfavoriter.

Frukosten består av en skål yoghurt med hasselnötter, banan och hallon, äggröra med gräslök, surdegsknäcke med färskost och tomat samt en kaffe. Lunchen är en omelett med sparris och broccoli och paprika. Middagen en sallad med kyckling, nötter och quinoa (jag gjorde tillräckligt för morgondagens lunch). Mellan måltiderna en hel del aktiviteter och bad. Recept på en lyckad sommardag helt enkelt. Glad sommar!

Nöt- & quinoasallad med kyckling och guacamole (2 p)

1 dl kokt quinoa
25 cocktailtomater
1 broccoli
50g blandade nötter (cashewnötter, jordnötter, mandel)
200 g kycklingfilé
1 skiva grovt bröd
1 msk kokosolja
1 avokado
3 msk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt & peppar

Stek kycklingfilén i lite kokosolja. Bryn även tärningar av brödet, nötter och broccoli. Blanda med halverade tomater och kokt quinoa till en sallad. Mixa avokado, vitlök och turkisk yoghurt till en guacamole som sås. Servera stekt kyckling med quinoasallad, och guacamole.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!