Mat som får vardagspusslet att gå ihop

Mat som får vardagspusslet att gå ihop

Efter att i en vecka ha utvärderat tjänsten som innebär att vi får ingredienser och recept till en veckas vardagsmiddagar hemlevererade så har det blivit dags att summera:

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

Plus - Tidsbesparande att någon annan tänkt och handlat. Fräscha varor där mycket var ekologiskt. Lätta recept som gick förhållandevis snabbt att tillaga. En injektion av inspiration i den egna matlagningen. God vardagsmat som hela familjen gillade. Varierat och näringsrikt. Genomtänkt så att det inte blev några rester.

Minus - Små portioner. Snålt tilltaget med sås vilket gjorde ett par rätter ganska torra. Dyrt jämfört med att handla själv. Vi ger det en vecka till och varvar med våra egna snabba rätter för att få vardagspusslet att gå ihop. En extremt snabblagad favorit är pasta fylld med ricotta och spenat som serveras med en spenat och tomatsallad och stekt haloumi.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!