Mjölk eller mjölk

Mjölk eller mjölk

Havremjölk, mandelmjölk eller kokosmjölk? Allt fler väljer växtbaserade alternativ till mjölk. Fungerar det att byta ut den vanliga mjölken till vegetabiliska alternativ? Läs om näringsmässiga effekter.

KATEGORI: Näring

I Sverige dricker vi runt 100 liter mjölk per person och år. Livsmedelsverket rekommenderar en halvliter om dagen (summan mjölk, fil och yoghurt). Är det viktigt att det är vanlig mjölk? Kanske är du känslig mot laktos (mjölksocker) eller allergisk/överkänslig mot komjölksprotein. Eller så kanske du är vegetarian eller vegan som utesluter mjölken. Du kanske inte tycker om smaken av mjölk? Oavsett skäl så kan det vara intressant att veta hur näringsinnehållet påverkas om du byter ut ett glas (2 dl) mellanmjölk mot motsvarande mängd havre, mandel eller kokos.

Som du ser i tabellen nedan där berikade alternativ av olika sorter redovisas så är det väsentligt lägre proteininnehåll i de vegetabiliska mjölkdryckerna. Dessutom är det svårare att utnyttja det vegetabiliska proteinet än det animaliska. Ska du få i dig bra med protein från vegetabiliska mjölkdrycker så får du välja sojamjölk som har ungefär samma proteininnehåll som vanlig mjölk. Väljer du kokosmjölk så ser du att energiinnehållet blir väldigt mycket högre. När det gäller kalcium och D-vitamin så är skillnaderna inte så stora om man jämför med havre- eller mandelmjölk. Mandelmjölk eller mandeldryck innehåller ofta bara ett par procent mandel (som är väldigt näringstätt) och annars bara vatten vilket gör produkten energi- och näringsfattig bortsett från berikning.

MellanmjölkHavremjölkMandelmjölkKokosmjölk
Energi (kcal)948452478
Protein (g)7105
Fett (g)32348
Kolhydrat (g)101477
Kalcium (mg)24024026632
D-vitamin (ug)23,21,90
B12 (ug)1,20,90,80

 

 

 


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!