Muurikkan möjliggör fantastiska matupplevelser i fält

Muurikkan möjliggör fantastiska matupplevelser i fält

Mat smakar alltid fantastiskt när man äter den utomhus i samband med att man ansträngt sig och i synnerhet när man är i gott sällskap med vacker vy.

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

Muurikkan är en portabel stekhäll som gett oss många oförglömliga matupplevelser. I helgen testade vi för första gången att tillaga Amerikanska pannkakor över öppen eld. Med lite lönnsirap som tillbehör som blir det en riktig skogshuggarfrukost som gav tillräckligt med energi för att paddlingen hem. Wok, renskav och tunnbröd är också att rekommendera för tillagning på Muurikkan!

Till ca 12 pannkakor: 5 dl mjöl½ dl socker 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1 tsk kanel 1 krm salt 2,5 dl naturell yoghurt 1 ¾ dl mjölk 1 ¾ dl rapsolja 3 stora ägg(När vi lagar dem hemma vid spisen brukar vi lägga i frysta blåbär innan vi vänder pannkakorna men detta var inte möjligt på klippan vid havet...)


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!