Närings-innehållet i potatis fortsatt högt med lagring och kokning

Närings-innehållet i potatis fortsatt högt med lagring och kokning

Det är inte det vi gör enstaka gånger som får betydelse. Vare sig det gäller träning eller kost.

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

En bit tårta vid högtidliga tillfällen är inget man skall få dåligt samvete över. Det är dagligt fikabröd som är problemet. Att delta i en korpfotbollsmatch gör inte att man får kalla sig motionär eller fysiskt aktiv, då är det mycket bättre med daglig snöskottning!Nyårslöften om att sluta äta sötsaker och börja träna misslyckas ofta. Bättre att satsa på att få in bra vanor i vardagen.

Om du kan få till en bra frukostrutin och kan transportera dig till jobbet (hela vägen eller delar av sträckan) för egen maskin (gå, cykla, springa, paddla etc) så gör du enorma hälsovinster. Varje dag!

Tips på frukost 20111 kokt ägg eller ett par bitar sill½ grapefrukt (eller annan frukt)Naturell yoghurt med gryn, nötter, fröer och bär1 skiva grovt bröd med skinka eller ost och ett par paprikaringarTe eller kaffeLåter det mycket? En fjärdedel av dagens energiintag bör komma till frukost!


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!