Nöt&fröbröd med egen färskost

Nöt&fröbröd med egen färskost

Ett superenkelt, snabbt och näringsrikt bröd utan vare sig mjöl eller jäst. Till det egen färskost som du förbereder på 1 minut och tar ut ur kylen nästa morgon. Vardagslyx!

Hör du till dem som gärna tar en kvällsmacka när det börjar närma sig läggdags? Just innan sänggåendet är ett extra dåligt tillfälle att skicka upp blodsockret med mycket och/eller snabba kolhydrater som de flesta mackor innebär. (Har du tränat sent på kvällen är det förstås ok med generöst med kolhydrater även om det är sent!). Nattsömnen innebär en låg energiförbrukning och lång fasta. Bättre att fokusera på bra protein- och fettkällor samt sparsamt med kolhydrater.

För kvällsmackefantaster, eller för dig som vill ha ett näringsrikt mellanmål eller en mättande frukost, kommer här ett superenkelt bröd med sparsamt med kolhydrater och i gengäld generöst med protein, fett, vitaminer och mineraler. Superenkelt att göra. Passar jättebra med egen färskost som är löjligt enkel och kan varieras i smaksättning efter tycke och smak.

1 limpa nöt- och fröbröd

2,5 dl havregryn
2,5 dl hasselnötter
2,5 dl valnötter
1,5 dl mandelmjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl kokoschips
2 dl torkade fikon
6 ägg
1 msk kokosolja
2 tsk salt
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Nötterna åker i hela (skalade förstås) medan de torkade fikonen kan delas i tre bitar. Knäck i ägg och ta i oljan, salt och kanel. Blanda. Häll upp i en brödform klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.

Superenkel färskost

Täck en skål med en bakduk eller annat tyg. Häll i filmjölk (jag använder Eko A-fil). Låt stå i kylen över natten så vätskan rinner bort. På morgonen har du egen färskost att smaksätta som du önskar. T ex gräslök eller om det skall vara till middagen kanske med vitlök eller soltorkad tomat.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!