Nostalgi med våfflor och varm choklad

Nostalgi med våfflor och varm choklad

När jag växte upp så kokade mamma varm choklad till mig och mina systrar varje morgon!

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

Det var en ovanlig lyx då, och idag (20-30 år senare!) förekommer det nog inte alls, så medvetna, sockerskrämda och stressade som alla föräldrar är. Daglig varm choklad blir väl mycket socker. Det är ingen tradition jag kommer att överföra till mina barn. Men jag ler fortfarande åt minnet av barndomens frukostar och tror att med den aktivitetsnivå vi hade, så tog vi nog ingen skada. Ett bättre alternativ än Oboy.

Första advent bjöd på en fantastisk vinterdag, som gjord för utelek. När jag busat länge med min tvååring i snön så visste jag precis vad jag ville gå in och bjuda honom på. Vi gräddade våfflor och drack varm choklad med vispgrädde på. Rödrosiga satt vi där och myste med adventsljuset tänt. Även för en näringsfysiolog är mat så mycket mer än näring!


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!