Planera mat och dryck inför tävlingsdagen

Planera mat och dryck inför tävlingsdagen

Tänk på att det inte läge att experimentera och testa nya rätter, extremt fet eller kryddstark mat dagarna innan tävling.

KATEGORI: Alla , Prestation , Mat

En krånglande mage kan förstöra hela loppet. Välj mat som du är van vid och som du vet fungerar. Det är 5 dagar kvar till tjejmilen. Du har med stor sannolikhet redan bestämt vilka skor du skall springa i och vilka kläder du skall ha. Säkert har du även kontrollerat kommunikationer och tider, så att du vet hur du skall resa och när du behöver vara på plats. Med en vecka kvar är det även hög tid att tänka på vad du skall äta och dricka inför loppet. Starten går klockan 12.00.

Det gör att frukosten blir det viktigaste målet när det gäller att förse dig med kolhydrater för att genomföra passet. Det tar 3-4 timmar för kroppen att bryta ned maten och lagra in maximalt med kolhydraterna i lever och muskulatur. Försök därför få till frukost mellan 8.00 och 9.00. Måste du kliva upp tidigare så kan du äta en liten frukost vid uppstigning och en mer ordentlig efter klockan 8.00.Kolhydraterna är det viktigaste bränslet vid högintensivt och långvarigt arbete. Tar kolhydraterna slut tvingas kroppen över på fettförbränning och då tvingas du sänka tempot. Se till att fylla på med långsamma kolhydrater så som havregrynsgröt, osötad müsli och/eller ett grövre bröd. Snabba kolhydrater höjer blodsockret direkt med följden att det kan hinna sjunka innan start. Undvik därför sylt, marmelad, vitt bröd, russin etc.

Portionsstorleken skall heller inte överdrivas. Ät gärna müsli eller gröt, 1-2 smörgåsar med exempelvis ost, skinka, keso eller leverpastej och en frukt. Glöm inte dricka. Mjölk är ett bra komplement till kaffe eller te.Packa gärna ner en banan eller en smörgås tillsammans med vattenflaskan i väskan.

En timme innan start kan det vara lämpligt att äta bananen eller smörgåsen så att du är behagligt mätt när starten går. Drick minst ½ liter vatten de två sista timmarna innan start. Undvik saft eller sportdryck, som kan leda till en snabb blodsockertopp. Avstå också från kaffe de sista två timmarna innan start, eftersom det kan verka vätskedrivande. Lycka till!


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!