Recept på en lyckad midsommar: sill i dill och två till!

Recept på en lyckad midsommar: sill i dill och två till!

3 sorters sill – du hinner fortfarande! Det är få saker som är så uppskattat på midsommarbuffén som heminlagd sill. En utmärkt trevlig present till värden om du är gäst. Inte är det svårt heller. Du hinner fortfarande. Här tipsar jag om 3 sorters sill med samma gemensamma bas om du har ont om tid.

Sillen är rik på fleromättat fett. 70 gram sill ger oss hela dagsbehovet av omega 3-fetter. Dessutom får vi i oss halva dagsbehovet av D-vitamin och en dryg tredjedel av selenbehovet.

Recept på 3 sorters sill med gemensam bas

600 g sill (köp färdigurvattnad inläggningssill om du inte har flera dagar på dig)
4,5 dl vatten
2,5 dl råsocker
2,25 dl ättikssprit
3 tsk kryddpepparkorn

Koka upp en ättikslag (ättikssprit, vatten och råsocker) tillsammans med kryddpepparkornen och låt svalna. Skölj sillen och låt den rinna av. Skär den i sneda bitar (ca 4 bitar per filé). Använd 1/3 av sillen och lagen i vardera varianten nedan.

Sill i dill

Sill och lag enligt ovan
¼ purjolök
1 knippe dill

Skiva purjolök och grovhacka dillen. Varva sillbitarna med purjolök och dill. Slå över lagen och stå i kylen och dra 1-2 dygn.

Citronsill

Sill och lag enligt ovan
1 citron
¼ purjolök

Skiva purjolök och riv skalet på citronen. Skär en skiva av citronen för dekor. Varva sillbitarna med purjolök och citronskal. Slå över lagen och 1,5 msk pressad saft av citronen. Dekorera med citronskivan och låt sillen stå i kylen och dra 1-2 dygn.

Krämig sill med ingefära och chili

Sill och lag enligt ovan
½ röd chilifrukt
3 cm ingefära
1,5 dl crème fraiche

Dag 1: Finhacka chilin och riv ingefäran. Varva sillbitarna med hälften av chilin och ingefäran. Slå över lagen och stå i kylen och dra i minst ett dygn.

Dag 2: Rör ihop crème fraiche med resten av chilin och ingefäran ett par timmar innan servering. Fiska upp sillbitarna ur lagen och slå över crème fraichesåsen.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!