Reklam-finansierad mjölk

Reklam-finansierad mjölk

Vill du handla lokalproducerad mjölk till ett billigt pris? Om du står ut med reklam på paketen så är det fullt möjligt. Mjölkbranschen har tagit nya inkomstbringande grepp genom att ha reklam på paketen.

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

Jag tycker idén är lysande för såväl konsumenter, producenter som annonsörer. Dessutom går en del av intäkterna till Rädda Barnen och Naturskyddsföreningen. Fortsätter dagens utveckling så har Arla snart monopol inom mejeribranschen. Det blir allt svårare för mindre aktörer att hävda sig mot en producent som på grund av sin storlek kan hålla priset nere under perioder bara för att bli av med konkurrensen. Mjölkmedia har tagit ett nytt grepp för att hävda sig. Med reklamintäkter på paketen kan de hålla mjölkpriset nere utan att för den skull betala underpris till bönderna.

Vi dricker cirka 110 liter mjölk per person och år och visst läser vi på mjölkpaketen. Det gör mjölken till en ganska unik mediakanal. Ännu så länge är det bara mellanmjölk som levereras och enbart till butiker i Stockholm. Om vi som konsumenter kan acceptera reklamen i köket kan vi nog räkna med att fler mjölksorter blir tillgängliga i fler delar av landet. Men kanske upplever vi det som ett intrång i en fredad zon? Vilken typ av reklam kan vi acceptera vid matbordet? Och hur mycket billigare måste reklammjölken vara för att vi skall ställa den på bordet?


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!