Smoothie på morot, palsternacka och ingefära

Smoothie på morot, palsternacka och ingefära

En uppfriskande höstblandning med morot, palsternacka, ingefära, citron, apelsin och äpple. När jag kom in i värmen efter en rask höstpromenad så mixade jag lite av varje ur fruktskålen och grönsakslådan. Gott och proppat med vitaminer och antioxidanter.

Hösten är förkylningstider. Många försöker sig på att självmedicinera med ingefära, vitlök, honung, chili, vinäger, citron… även om det vetenskapliga stödet för dessa huskurer är väldigt svagt så behöver jag inte särskilt starka bevis så länge det inte finns några risker eller nackdelar. I synnerhet inte när det smakar gott.

Oavsett om det motar förkylningen eller inte så är det här en näringsrik blandning med massor av betakaroten (förstadium till A-vitamin), C-vitamin och folsyra. En bra näringsstatus, rikligt med en variation av grönt, bär och frukt samt mat på regelbundna tider är var för sig bra för ett starkt immunförsvar (och därmed generellt mindre mottaglig för sjukdom). Med lite nötter blir denna höstblandning ett utmärkt mellanmål.

Recept på smoothie med morot, palsternacka och ingefära

1 morot
1 palsternacka
1 cm ingefära
½ apelsin
¼ äpple
¼ citron

Så här gör du:

Skala morot, palsternacka och ingefära. Skär i slantar. Lägg i mixerskålen tillsammans med apelsinklyftor, pressad citronsaft, och tärnat äpple (jag behåller skalet på). Mixa och späd med vatten (ca 1 dl) till önskad konsistens.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!