Snabblunch - varm laxsallad på bädd av rättika

Snabblunch - varm laxsallad på bädd av rättika

Lunchen skall vara god, näringsrik, mättande, snabblagad och, så här i vintertid, gärna varm. Dagens lunchtips är en sallad som stämmer in på samtliga dessa kriterier.

Salladslunch känns mest aktuellt på sommaren. Så här när vintern gjort entré vill man gärna ha något varmt. En inventering i grönsakslådan och fyndet av rättika (något jag sällan har hemma) inspirerade mig till dagens snabblunch. Salladen behöver ju inte vara kall! 20 minuter + den tid det tar för ugnen att bli varm. Enkelt, gott, fräscht och näringsrikt.

Rättikan är en släkting till rädisan och är väl kanske i ärlighetens namn mer att betrakta som dekoration än grönsak. Den används ofta i det asiatiska köket där man lägger stor vikt vid dekorativa presentationer av maten; vanlig i sushi- och salladsrätter. Näringsmässigt är den väldigt energi- och näringsgles. I 100 gram är det bara tre näringsämnen som kommer upp i mer än 10 procent av dagsbehovet; nämligen C-vitamin, folsyra och kalium. Den är väldigt god och med näringsrika tillbehör som lax, broccoli och avokado blir det en utmärkt lunch.

2 portioner laxsallad på bädd av rättika

300 g laxfilé
1 krm chiliflakes
salt
peppar
250 g rättika
1 msk japansk soja
1 tsk pressad citron
1 msk olivolja
½ tsk sesamolja
½ msk risvinäger
½ msk honung
150 g broccoli
3 cm purjolök
½ paprika (jag tog ¼ röd och ¼ gul)
1/2 avokado
100 g cocktailtomater
1 msk sesamfrön

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.
Dela laxen i 2 portionsbitar och lägg i en ugnsfastform med skinnsidan ner. Krydda med chili, salt och peppar. Ställ in i ugnen 15 minuter (förbered under tiden salladen).
Strimla eller riv rättikan.
Blanda soja, oljor, vinäger, honung och citronsaft till en dressing.
Dela broccolin i buketter, strimla purjolöken och dela paprikan i stora bitar. Fräs i lite olivolja i ca 5 minuter.
Halvera tomaterna och skiva avokadon.
Lägg upp den strimlade eller rivna rättikan på en tallrik och ringla över dressingen. Placera laxen på bädden av rättika. Fördela grönsakerna runt omkring och toppa med sesamfrön.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!