Tidsbrist ökar försäljningen av snabbmat

Tidsbrist ökar försäljningen av snabbmat

Tid är bristvara. Trots en ökad medvetenhet om mat och hälsa är det goda tider för snabbmaten. I Coops medlemspanel uppger 42 procent att de äter färdigmat minst en gång per vecka.

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

En undersökning gjord på uppdrag av Mc Donalds visar att 60 procent av föräldrarna är stressade över middagssituationen. Visst är vi måna om vad vi stoppar i oss men när vardagspusslet inte går ihop bortprioriteras sunda matvanor. Rapport redogör för en undersökning om barns matvanor, utförd på uppdrag av Trygg Hansa. En intervju med 1 000 föräldrar visar att nästan var femte barn får snabbmat och färdiglagad mat oftare än en gång per vecka. Ytterligare vart femte barn äter snabbmat varje vecka.

Enligt en undersökning från marknadsundersökningsföretaget Delfi Marknadspartners ökade Fastfoodkedjornas försäljning med 5,5 procent under fjolåret. Mest ökade hamburgerkedjan Max (+23,1 procent) och kaffekedjan Espresso House (+31,8 procent). I lågkonjunktur verkar kaffe och godis vara det enda vi inte drar ner på säger Bengt Hedlund, vd för Svensk Servicehandel, till DN. Världens mest sålda hamburgare, Big Mac, har blivit något av en symbol för snabbmaten. Drygt 40 år har den på nacken. En Big Mac & Co ger 1010 kcal.

Det är drygt 30 procent mer energi än vad samma meny innehöll när den lanserades. Med tanke på vad som hänt med vår energiförbrukning över samma tidsperiod så borde energiinnehållet snarare ha minskats. Så mycket energi, i kombination med lite näring, gör den direkt olämplig som vardagsmat.м


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!