Underviktig som nyfödd blir överviktig som vuxen

Underviktig som nyfödd blir överviktig som vuxen

Jag har tidigare bloggat om hur närings- och energitillförseln under fostertiden påverkar vuxenhälsan ”Mammans kost under graviditeten påverkar barnets risk för kroniska sjukdomar”.

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

Nu publiceras en ny studie från Karolinska Institutet om hur de barn som föddes i samband med svältkatastrofen i Biafra för 40 år sedan mår i vuxen ålder.

Resultaten visar att de som exponerats för svält i fosterlivet och under spädbarnsåret har ökad risk för övervikt, diabetes och högt blodtryck i vuxen ålder. Forskningsstudien, som har utnämnts till bästa svenska vetenskapliga manus av Läkaresällskapet, pekar på den långsiktiga betydelsen av goda kostvanor redan i fosterlivet och under spädbarnsåren


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!