Vår och vackert väder – ut och ät!

Vår och vackert väder – ut och ät!

Vår- och sommartips: Chili på muurikka

Vi har en vår och sommar med vackert väder framför oss. Det är som gjort för utflykter och aktiva dagar i trädgården, skogen eller på landet. Mat smakar alltid fantastiskt när man äter den utomhus, allra helst i samband med att man ansträngt sig.

Recepttips inför helgen blir därför Chili på muurikkan. Muurikkan är en portabel stekhäll som gett oss många oförglömliga matupplevelser. Under valborgshelgen testade vi för första gången att tillaga chili con carne över öppen eld. Andra favoriter vi har är amerikanska pannkakor, wok, renskav och tunnbröd.

Recept - chili på muurikka

500 g nötfärs
2 msk olja
1 gul lök
150 g selleri
1 vitlöksklyfta
1/3 röd chilipeppar
2 tsk chilipeppar
1 frp krossade tomater (à 400 g, gärna kartong så blir det inte så skrymmande att bära hem skräpet)
1 frp stora vita bönor (à 400 g, gärna kartong så blir det inte så skrymmande att bära hem skräpet)
1 msk paprikakrydda
Salt
Peppar
1 tsk socker
Levain eller annat gott bröd till

Bryn köttfärsen i olja. Då färsen brynts låt lök, vitlök, selleri och chili (hackas med fördel hemma innan) fräsas med. Krydda med salt, peppar och paprika. Häll över krossade tomater, socker och låt sjuda ca 10 min. Häll av spadet från bönorna och skölj dem. Lägg ner dem i muurikkan så att de värms. Servera med ett gott bröd.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!