Varför äter vi popcorn på bio?

Varför äter vi popcorn på bio?

Vi äter inte bara av hunger. En rad faktorer påverkar våra matvanor. Senaste numret av Perspektiv, en tidskrift om socker och näring som ges ut av Nordic Sugar, fokuserar på ätbeteende, oförmågan att bryta dåliga vanor och varför vi överkonsumerar energi.

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

Länk till Perspektiv. Tillgång på livsmedel, kultur, trender, klasstillhörighet, njutning, vanor, pris, smak, känslor, hälsoskäl, gemenskap, identitet, portionsstorlek osv, listan på vad som styr våra matvanor kan göras lång. Miljön tycks ha en större påverkan på vårt ätbeteende än vi tycks tro. Professor Christina Fjellström ger exempel på detta i sin artikel. Som att vi äter mer ju större portion vi får, att man slutar äta när TV-programmet är slut eller att trevligare middagssällskap medför mer mat.

Ett ökat medvetande om miljöns påverkan kan bidra till hälsosammare livsstil.I Perspektiv redovisar man också en ökad skepsis mot konstgjorda sötningsmedel. Drygt hälften av svenskarna uppger att de försöker undvika produkter med konstgjorda sötningsmedel medan en tredjedel försöker undvika produkter med socker.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!