Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
KOPPAR
Koppar bidrar till normal järntransport i kroppen och till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
Koppar finns i
Alla livsmedel innehåller koppar men de högsta halterna finns i nötlever, skaldjur, nötter, frön och kakao (omkring 10 mg/kg). Mer måttliga källor är kött, fisk, svamp och ärtor.
Rekommederat intag per dag av koppar:
- Män och kvinnor: 0,9 mg/dag
- Gravida: 1,0 mg/dag
- Ammande: 1,3 mg/dag
Kopparbrist
Brist på koppar är mindre vanligt, till och med sällsynt hos friska personer, men kan uppstå i samband med tarmsjukdomar och som följd av långvarig överdosering av zink. Vid vissa ärftliga sjukdomstillstånd fungerar inte den normala kopparmetabolismen.
Överdosering av koppar
Små barn kan få diarré av vattenledningsvatten med hög kopparhalt. Därför bör man inte ta vatten ur varmvattenkranen när man tillagar välling. Högt intag av koppar har en irriterande effekt på magtarmkanalen, och har tidigare använts för att framkalla kräkning vid förgiftningar.
Mer om koppar
Förhöjda kopparhalter i dricksvatten är vanligt och beror på korrosion av koppar i vattenledningarna.