Vi behöver mangan

Mangan bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Mangan bidrar till att bibehålla normal benstomme och normal energiomsättning.

Mangan finns i

Fullkornsprodukter, ris, nötter och bär är livsmedel som innehåller mangan. Spenat, sallat och rödbetor innehåller också viss mängd mangan.

Manganbrist

Några symtom vid brist på mangan är obalans i innerörat med yrsel och dåligt balanssinne, trötthet, låga kolesterolvärden, sänkt tröskel för epileptiska kramper, eksem och i vissa fall struma.

Manganöverdosering

Överdosering av mangan är sällsynt men bieffekter av det har setts i samband med gruvarbete och exponering av industriellt mangandamm som inandats. Symtomen har då varit våldsamhet, aggressivitet, nervösa och psykiska besvär.

Mer om mangan

Förmågan att absorbera mangan minskar vid högt intag av järn, kalcium, fosfor och fytater.