Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
MOLYBDEN
Molybden bidrar till normal ämnesomsättning av svavelhaltiga aminosyror.
Molybden finns i
Lever, fullkornsmjöl och grönsaker, till exempel paprika och vitlök är livsmedel som innehåller molybden. Andra källor för molybden är fullkornsprodukter, ris, vetegroddar, nötter, melass, solrosfrö, ägg, bönor, linser och lever.
Rekommederat intag per dag av molybden:
- Barn 11-14 år: 45 mikrogram/dag
- Barn 15-17 år: 65 mikrogram/dag
- Vuxna från 18 år: 65 mikrogram/dag
Molybdenbrist
Brist på molybden hos människa har ännu inte rapporterats. Djur får sänkt aptit och hämmad tillväxt.
Molybdenöverdosering
Molybden är i stor sett ogiftigt, men vid överdosering driver det ut kopparn, vilket medför att pigmenten förstörs.
Mer om molybden
Molybden förekommer i mycket små mängder i alla våra celler. De högsta koncentrationerna av molybden finns i lever, mjälte och njurar.