Vitaminer

Det finns en rad vitaminer som gör olika typer av nytta i din kropp. Förutom att de ger dig näring så är de bland annat viktiga för dina cellers ämnesomsättning.

Kroppen kan inte producera de vitaminer som behövs på egen hand vilket gör att du måste få i dig dem via det du äter och dricker. Detta kan vara svårt eftersom det kräver en varierad kosthållning. En person som äter lite frukt och grönsaker kan t ex ha svårt att få i sig tillräckligt med vitamin C medan en vegankost kan leda till att man inte får i sig tillräckligt med vitamin B12. Utarmade jordar till följd av modernt jordbruk har även bidragit till att vissa ämnen finns i allt mindre utsträckning i våra livsmedel.

Det finns två typer av vitaminer: fettlösliga och vattenlösliga. Här på hemsidan kan du lära dig om olika vitaminer och vilken funktion de har.

Vad är ett vitamin?

Ett ämne behöver uppfylla fyra olika krav för att räknas som ett vitamin:

  • Det behöver ingå i kosten.
  • Det ska bara behövas i små mängder.
  • Det ska vara organiskt, alltså inte vara en metall eller ett mineral.
  • Det ska inte vara en huvudbeståndsdel i kosten (kolhydrat, protein eller fett).

Fettlösliga vitaminer

Fettlösliga vitaminer hittar man främst i feta livsmedel och produkter från djur, t ex olja, mejeriprodukter, ägg, lever, fet fisk och smör. De måste lösas upp under matsmältningen för att tas upp av kroppen. Fettlösliga vitaminer kan lagras i kroppen.

Några exempel på fettlösliga vitaminer:

Vattenlösliga vitaminer

Vattenlösliga vitaminer finns i många olika livsmedel, t ex frukt, grönsaker, potatis och mjölk. Vattenlösliga vitaminer kan, till skillnad från fettlösliga, förstöras av värme eller kontakt med luft. Detta gör att de kan försvinna när de kokas. Vattenlösliga vitaminer kan inte heller lagras i kroppen.

Några exempel på vattenlösliga vitaminer:

Vitaminer i olika livsmedel

Vissa vitaminer finns i frukt och grönsaker i större utsträckning medan vissa ofta kommer från kött, fågel och spannmål. Här kan du se några exempel på livsmedel som är rika på olika vitaminer.

VitaminLivsmedel
A-vitaminLever, matfett, ost och ägg
Vitamin B1 (tiamin) Fläskkött, inälvsmat, bönor, ärtor, sparris och spannmål
Vitamin B2 (riboflavin)

Kött, fågel, ägg, inälvsmat, korv och mjölk

Vitamin B3 (niacin)Kyckling, fisk, jordnötter, hårt bröd och spannmål
Vitamin B5 (pantotensyra)Kött, baljväxter och fullkornsprodukter
Vitamin B6 (pyridoxin)Kött, fågel, korv, ägg, mjölkprodukter
Vitamin B7 (biotin)Lever, äggula, havregryn och vetegryn
Vitamin B9 (folsyra)Baljväxter, gröna bladgrönsaker, kål, bär och fullkornsprodukter
Vitamin B12 (kobalamin)Fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost
C-vitaminFrukt, bär och grönsaker
D-vitamin Fet fisk, ägg, kött och berikade livsmedel (t ex mjölk, margarin och matfett)
E-vitaminFrön, vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar och gröna bladväxter
K-vitaminKål, gröna bladväxter, kött, lever och äggula

Vitaminbrist

Vissa vitaminer är ganska lätta att få i sig i en tillräcklig mängd medan andra kan vara svårare. När man har brist på något vitamin kan man få specifika symtom. Till exempel kan brist på vitamin B12 leda till blodbrist (anemi) medan svår D-vitaminbrist kan leda till trötthet, muskelsvaghet och värk i skelettet. Riskgrupperna för brist varierar mellan olika vitaminer och det kan vara svårt att försäkra sig i att man får i sig tillräckligt mycket genom sin kost.

Kunskapsportal om bristsjukdomar

Du kan läsa mer om vitaminbrist och olika bristtillstånd på kunskapsportalen Bristguiden.se.

Vitaminer som vegetarian eller vegan

Om man är vegetarian eller vegan behöver man tänka på att ersätta näringsämnena från de livsmedel man väljer bort. Det finns flera olika typer av vegetarianer som väljer bort specifika livsmedel. I vissa fall går näringen att ersätta med livsmedel från växtriket, och i andra fall kan det behövas ett kosttillskott.

Här på hemsidan finns det flera artiklar om vegetarisk kost, t ex om att vara vegetarian, vegan och flexitarian. MittVals kosttillskott finns i en specialanpassad version för vegetarianer: MittVal VEGETARIAN.

Folsyra – ett vitamin som behövs när man är gravid

Folsyra och folat är två varianter av ett B-vitamin som även kallas för vitamin B9. Folat finns naturligt i mat medan folsyra är en konstgjord form som finns i berikning och kosttillskott. Folsyra tas upp lättare av kroppen än folat. Folsyra eller folat behövs för cellernas ämnesomsättning och för att bilda röda blodkroppar. Brist på folsyra kan leda till anemi (blodbrist).

Det som folsyra framför allt är känt för är dock att det behövs för fostrets utveckling när man är gravid. Folat eller folsyra behövs för att fostret ska utvecklas normalt, och om man har låga halter av det i blodet när man blir gravid kan det öka risken för att barnet får ryggmärgsbråck.

Rekommendationerna för gravida är att ta tabletter med folsyra dagligen tills den tolfte graviditetsveckan. Folsyran har ingen effekt mot ryggmärgsbråck efter vecka 12, men man behöver ändå äta mat som är rik på folat eller folsyra under resten av graviditeten för fostrets utveckling och moderns blodbildning. TillVal FOLSYRA är ett kosttillskott som rekommenderas till dig som vill bli gravid, är gravid eller ammar. 

Kosttillskott

MittVal är en serie individanpassade kosttillskott som innehåller vitaminer och mineraler. Några exempel på anpassade kosttillskott är Vegetarian, 55+, Folsyra, Sport, Man, Kvinna, Barn och Vitamin D. De går att köpa på ditt apotek eller i dagligvaruhandeln, t ex i matvarubutiker. Det finns även en möjlighet att beställa MittVals kosttillskott online från ett nätapotek.

Vad kan du om vitaminer och mineraler?

Hur mycket kan du egentligen om vitaminer och mineraler? Här på hemsidan finns det ett quiz som testar dina kunskaper!

Vad kan du om vitaminer?

Vitamintest

10 frågor om vitaminer och mineraler

GÖR TESTET!