VITAMIN B2 (RIBOFLAVIN)

Vitamin B2 bidrar till normal nerbrytning av fett, protein och kolhydrater samt till nervsystemets normala funktion. Vitamin B2 bidrar till att bibehålla normala slemhinnor, hud och synförmåga.

Vitamin B2 finns i

De flesta livsmedel innehåller vitamin B2, men främst från djurriket. Den viktigaste källan för B2 vitamin är mejeriprodukter, dvs mjölk, fil, yoghurt, kvarg m.m. Det finns stor mängd vitamin B2 i lever, vetegroddar och torrjäst. Sötmandlar och övriga nötter innehåller rikligt med vitamin B2 och även frön, kött, fisk, ägg och spannmål.

Rekommederat intag per dag av vitamin B2:

  • Män 1,6 mg/dag
  • Kvinnor 1,3 mg/dag
  • Gravida 1,6 mg/dag
  • Ammande 1,7 mg/dag
  • Barn ca 0,9 mg/dag

Vitamin B2 brist

Det anses svårt att fastställa symtomen på vitamin B2 brist, då man vanligtvis också har brist på andra B-vitaminer. Brist på vitamin B2 kan ge sprickor i mungiporna, förändringar i munslemhinnan, hudförändringar, irriterade ögon, smärta i tungan, lila tunga, överkänslig för ljus, muskelsvaghet och mental apati. I regel tar det flera månader innan symtom visar sig, men vid tillförsel av vitamin B2 försvinner symtomen.

Överdosering av vitamin B2

Det finns idag inga kända symtom vid överdosering.

Mer om vitamin B2

Vitamin B2 förstörs vid längre uppvärmning och kokning varför exempelvis kokade grönsaker, bakat bröd och liknande kan ha betydligt lägre halter av vitamin B2 än de okokta råvarorna.

Du är på väg att lämna Mittval.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.