E-vitamin

Vi  behöver E-vitamin

Vitamin E bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

E-vitamin finns i

E-vitamin finns framförallt i vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar och sötmandel. Andra goda källor för E-vitamin är solrosfrön, nötter, solrosolja, rapsolja, ägg, lax, röd paprika, gröna bladgrönsaker och torkade aprikoser. Vetegroddsolja är speciellt rik på E-vitamin även mandlar och bönor kan ge ett bra tillskott.
 
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI) av E-vitamin enligt Nordiska Närings Rekommendationer (NNR 2004) 
Män 10 mg/dag 
Kvinnor 8 mg/dag 
Gravida 10 mg/dag 
Ammande 11 mg/dag

E-vitaminbrist

Brist på E-vitamin kan orsaka muskelsvaghet, ofruktsamhet. Det är dock svårt att påvisa dessa bristsymtom hos människor. 
 

Överdosering av E-vitamin

Intag över 300 mg per dag under längre tid kan ge symtom som illamående och diarré samt minska blodets förmåga att levra sig.

Mer om E-vitamin

Man vet inte helt vad E-vitamin gör vid sidan av dess antixidativa funktion.