Granola bar

Granola bar

Normalt sett handlar inläggen här i bloggen om hög näringstäthet, eller åtminstone hur man kan få en högre näringstäthet än vad flera av rätterna har traditionellt. Men ibland behöver vi mer energi än vad vi behöver näring, t ex vid Fjällvandringen, långpaddlingen eller cykelturen.

Det finns hyllmeter av energikakor i butiken. Vanligtvis med massor av tillsatser och ett extremt högt kilopris. Så här gör du enkelt dina egna energikakor. Eller müslibars eller flapjacks. Det finns många namn på dessa energigivare.

Energimässigt är de lika kakor och skall därför konsumeras med måtta. De blir som allra godast när man behöver dem som bäst; det vill säga i farten när känslan är att energin tryter. Med sitt höga innehåll av nötter, fröer, bär och havre så är de inte bara rika på energi utan även näring.

Recept på granola bar

5 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl hasselnötter
1 dl mandel
½ dl torkade tranbär
30 g hackad vit choklad
100 g smör
1 dl sirap

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna med tranbär och hackad choklad. Smält smöret och rör i sirapen. Blanda med övriga ingredienser och pressa ut i en bakplåtsklädd form. Grädda i 150 grader 20 min.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!