17 kilo godis per person och år

17 kilo godis per person och år

På 30-år har vi svenskar fördubblat vår godiskonsumtion rapporterar svt. Sjutton kilo per person och år gör att vi äter nästan 2,5 gånger så mycket som den genomsnittliga EU-medborgaren.

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

Nu när Hallowen närmar sig lockar många butiker med godis för 39 kronor kilot. Ett pris som sjunkit betydligt över samma 30-årsperiod enligt konsumentprisindex.

Enligt SCB´s undersökning om hushållens utgifter handlade svenska hushåll godis för 2130 kronor under 2008.  Till utklädda barn som tänkt sig besöka vårt hus låter jag meddela: ni får nötter!


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!