E-vitamin gör att demenssjuka klarar vardagliga sysslor bättre

E-vitamin gör att demenssjuka klarar vardagliga sysslor bättre

KATEGORI: Äldre , Näring

Kosten betydelse för prevention och förlopp vid demenssjukdom uppmärksammas alltmer. Alltfler studier signalerar att kostfaktorer har större betydelse än vad som hittills varit känt. Jag har sedan tidigare belyst här i bloggen hur fiskfetter och D-vitamin är viktiga för att skydda mot nedsatt kognitiv förmåga.

Nu visar det sig att E-vitamin kan bromsa försämringen, inte bara vid långt gången utan även vid mild till måttlig alzheimers. E-vitamin tillskott kan göra att demenssjuka klarat av vardagliga aktiviteter så som att klä sig och bada längre i sjukdomsförloppet än vad man gör utan tillskott. Uppgifterna kommer från en Amerikansk studie med ca 600 deltagare som nyligen publicerades i JAMA.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!