Pumpan är mer än dekoration

Pumpan är mer än dekoration

KATEGORI: Näring , Mat

När Halloween nu står för dörren omges man av urgröpta och mer eller mindre skräckinjagande ”pumpaansikten” upplysta i mörkret. Dekorativa pumpor är temat när man pryder bord och farstukvist. Pumpan bör med tanke på sitt näringsinnehåll, sin smak och sina många användningsområden i köket betraktas som mer är mer än ett roligt och dekorativt inslag i höstmörkret.

Pumpan är en grönsak, som liksom squash och melon hör till gurkfamiljen. Precis som den orangea färgen antyder så innehåller den rikligt med karoten (förstadium till A-vitamin). Den innehåller också C- ,E-vitamin, folsyra och andra B-vitaminer samt mineraler i form av kalium, kalcium, magnesium, järn och fosfor. På grund av sitt höga vatteninnehåll (92%) så blir dock inte näringstätheten per portion färsk pumpa så hög men näringen koncentreras när vattnet kokar bort i ex i en soppa.

Fröna är väldigt näringstäta med gott om bra fetter, högt proteininnehåll, mycket E-vitamin, magnesium, fosfor, zink och järn. Fröna kan rostas och används med fördel i sallader, bakverk eller i müsli och gröt.

Av pumpan kan man göra soppa, paj, efterrätt, sås, mos och chutney eller ugnsrosta och äta som snacks.

Pumpasoppa, 4p- Fungerar som höstlunch eller förrätt.

1,5-2kg pumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1-2 tsk salt
1 krm peppar
1-2 tsk torkad timjan
4 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1msk tomatpure

Färsk timjan
½ dl rostade pumpafrön

Skär pumpaköttet i tärningar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs den hackade löken och vitlöken på låg värme, tillsätt salt, peppar och timjan.
Lägg i pumpatärningarna och låt dem fräsa med under några minuter.
Häll på vattnet och låt koka i 30-40 minuter tills pumpatärningarna är mjuka.
Mixa pumpasoppan med en stavmixer eller i en matberedare.
Tillsätt grädde, vin, och tomatpuré. Värm upp.
Toppa med rostade pumpafrön och färsk timjan.
Servera gärna med ett gott bröd med matigt pålägg.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!