Sommarmaten del 5: Trädgårdens svarta guld

Sommarmaten del 5: Trädgårdens svarta guld

Svarta vinbär i frukostyoghurten är en underbar start på dagen. Svarta vinbär toppar listan när det gäller C-vitamininnehåll i bär.

KATEGORI: Alla , Näring , Mat

En portion (125g) svarta vinbär ger hela 250 procent av dagsbehovet av C-vitamin! De svarta bären är även mycket rika på K-vitamin. K-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är viktigt för blodkoagulationen, benbildning och immunförsvar.

Det saknas svenska näringsrekommendationer för hur mycket K-vitamin vi behöver få i oss, men med en portion svarta vinbär får vi i oss hela 40 procent av dagsbehovet som anges av Institute of Medicine (den amerikanska motsvarigheten till våra näringsrekommendationer).Vill du veta mer om hur förträffliga bär är i näringssynpunkt så kan du ta del av livsmedelsverkets färska rapport Bär – analys av näringsämnen.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!