Vad är viktigast när du väljer mat?

Vad är viktigast när du väljer mat?

Popcorn på bio, något snabbt innan träningen, köp tre betala för två, kvarg skall ju vara så nyttigt eller en vegetarisk veckodag för miljön. En rad faktorer avgör vad vi lägger i vår kundvagn, på vår tallrik och slutligen stoppar i vår mun. Omvänt så får våra val också stor betydelse; för hälsa, miljö, trivsel, prestation, välbefinnande, aptitreglering, ekonomi m.m.

KATEGORI: Vegetarian , Näring , Mat , Hälsa

Det är inte alltid en lätt ekvation att få ihop. Det som är godast är inte alltid nyttigast. Det som går fortast kan vara en riktig miljöbov. Det jag helst vill bjuda på är kanske för dyrt, osv. Forskning har visat att vi fattar i genomsnitt drygt 200 beslut dagligen kring mat för oss själva och våra närstående.

Det finns stora skillnader i matvanor i olika delar av världen, mellan olika kulturer, grupper och individer. Till stor del är det även en klassfråga och det finns tydliga könsmässiga skillnader i matvanor. Situationen, utbudet och portionsstorleken har också visat sig ha stor betydelse.

I veckan publicerade Nature en prognos för hur västerländska kostvanor på sikt påverkar Hälsa och Miljö. Forskare har följt utvecklingen av mattrender över de gångna femtio åren. Det är tydligt att vi äter allt mer kött, fett och socker.

Prognosen är att år 2050 kommer världens befolkning att äta mindre frukt och grönt, 60 procent mer ”tomma kalorier”, och runt 50 procent mer köttprodukter än idag. Det förväntas leda till negativa hälsomässiga konsekvenser. Befolkningen blir sannolikt ännu fetare, med ökad förekomst av följdsjukdomar så som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancertyper.

Utvecklingen förutspås även få enorma miljömässiga följder. Om trenden fortsätter kommer utsläppen av växthusgaser från matindustrin att öka med 80 procent jämfört med nu.

Den förödande utvecklingen, beträffande såväl hälsa som miljö, går att hejda menar forskarna bakom publikationen. Med mindre kött och mer frukt och grönt.

Vegetarisk mat är mer miljövänlig - uppfödning av djur för kött generar idag 18 procent av de globala växthusgasutsläppen, vilket är mer än transportsektorn. Mer grönt, mindre rött kött och mindre processade kolhydrater påverkar även hälsan positivt.

Vad är viktigast när du väljer mat?

Dagens middag får väl anses som en riktig husmorsklassiker. Rotsaksstomp, rimmad oxbringa och grönkålsstuvning.

På plussidan; Gott, näringsrikt, närproducerat och mättande.

På minussidan; Tillagningstiden och miljöbelastningen från köttproduktionen.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!